Placuszki bananowe z masłem orzechowym i serkiem wiejskim
Przepisy

Bananowe placuszki – przepis

Najprostsze placuszki bananowe, które możesz ekspresowo przygotować na śniadanie swojemu dziecku lub sobie. Podaję dwie wersje – suche placki idealne do złapania w rączkę oraz z dodatkami dla starszych dzieci i dorosłych.

Składniki na ciasto na bananowe placuszki (10 placuszków):

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka proszku budyniowego bez cukru (dowolny smak)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina oleju do wysmarowania patelni

Składniki na dekorację bananowych placuszków:

  • 3 łyżeczki dżemu 100% owoców/domowego
  • 2 łyżeczki masła orzechowego 100%
  • 1 orzech brazylijski
  • ½ opakowania (100 g) serka wiejskiego lekkiego

Przygotowanie bananowych placuszków:

  1. Jajko i banana zblendować na gładką masę. 
  2. Dodawać stopniowo suche składniki i mieszać łyżką.
  3. Posmarować patelnię olejem (np. rzepakowy, kokosowy) przy pomocy pędzelka, rozgrzać.
  4. Wykładać ciasto po jednej łyżce na jeden placuszek. Na mojej dużej patelni o ⌀28 cm mieszczą się cztery placuszki. Smażyć na najmniejszej mocy.
  5. Próbować przewracać bananowe placuszki na drugą stronę gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza.
  6. Smażyć bananowe placuszki na drugiej stronie jeszcze chwilę, aż się zarumienią.
  7. Wyłożyć bananowe placuszki na talerz. Po przestudzeniu podać dziecku lub udekorować i podać z wymienionymi wyżej dodatkami.
Placuszki blw bananowe
Placuszki blw bananowe

Bananowe placuszki przygotowuje się i smaży bardzo szybko. Wystarczy kwadrans więcej o poranku i mamy smaczne oraz pożywne śniadanie, które może być dobrą odskocznią od tradycyjnej jajecznicy bądź kanapek.

Jestem dietetykiem z powołania i zamiłowania, a moją misją jest edukacja żywieniowa dzieci oraz całych rodzin. Ukończyłam studia magisterskie na kierunku dietetyka. Uwielbiam gotować, uprawiać sport i podróżować w odległe zakątki świata.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.