
Bananowe placuszki – przepis
Najprostsze placuszki bananowe, które możesz ekspresowo przygotować na śniadanie swojemu dziecku lub sobie. Podaję dwie wersje – suche placki idealne do złapania w rączkę oraz z dodatkami dla starszych dzieci i dorosłych.
Składniki na ciasto na bananowe placuszki (10 placuszków):
- 1 banan
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka proszku budyniowego bez cukru (dowolny smak)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina oleju do wysmarowania patelni
Składniki na dekorację bananowych placuszków:
- 3 łyżeczki dżemu 100% owoców/domowego
- 2 łyżeczki masła orzechowego 100%
- 1 orzech brazylijski
- ½ opakowania (100 g) serka wiejskiego lekkiego
Przygotowanie bananowych placuszków:
- Jajko i banana zblendować na gładką masę.
- Dodawać stopniowo suche składniki i mieszać łyżką.
- Posmarować patelnię olejem (np. rzepakowy, kokosowy) przy pomocy pędzelka, rozgrzać.
- Wykładać ciasto po jednej łyżce na jeden placuszek. Na mojej dużej patelni o ⌀28 cm mieszczą się cztery placuszki. Smażyć na najmniejszej mocy.
- Próbować przewracać bananowe placuszki na drugą stronę gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza.
- Smażyć bananowe placuszki na drugiej stronie jeszcze chwilę, aż się zarumienią.
- Wyłożyć bananowe placuszki na talerz. Po przestudzeniu podać dziecku lub udekorować i podać z wymienionymi wyżej dodatkami.

Bananowe placuszki przygotowuje się i smaży bardzo szybko. Wystarczy kwadrans więcej o poranku i mamy smaczne oraz pożywne śniadanie, które może być dobrą odskocznią od tradycyjnej jajecznicy bądź kanapek.

