
Pasta kanapkowa łososiowa i pasta kanapkowa z awokado – dwa przepisy
Kanapki nie muszą być nudne! Dzisiaj mam dla Was przepisy na dwie pyszne pasty na pieczywo. Jedna wegetariańska łososiowa, druga wegańska z awokado. Ich podstawą są zdrowe tłuszcze – kwasy omega-3, które wspierają rozwój mózgu i poprawiają funkcje poznawcze.
Składniki na pastę łososiową (3 porcje):
- 100 g łososia wędzonego
- 2 jajka
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- ½ pęczka szczypiorku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta pieprzu mielonego, odrobina lubczyku
Przygotowanie pasty łososiowej:
- Jajka ugotować na twardo.
- Łososia pokroić w drobną kostkę.
- Wymieszać z resztą składników.
- Schłodzić.

Pasta z awokado (3 porcje):
- 1 awokado hass (z ciemną skórką)
- 1 cebulka dymka
- 1/4 papryki czerwonej
- łyżka jogurtu naturalnego gęstego
- szczypta pieprzu mielonego, odrobina oregano
Przygotowanie pasty z awokado:
- Cebulkę i paprykę pokroić w drobną kostkę.
- Awokado rozcisnąć widelcem i zrobić z niego pastę.
- Wymieszać z resztą składników.
- Schłodzić
Do kanapek używam najczęściej mojego domowego chleba na zakwasie. A do tego porcja warzyw, aby dostarczyć witamin, składników mineralnych i błonnika. Kolorowo na talerzu!

