Kanapka z pastą z awokado
Przepisy

Pasta kanapkowa łososiowa i pasta kanapkowa z awokado – dwa przepisy

Kanapki nie muszą być nudne! Dzisiaj mam dla Was przepisy na dwie pyszne pasty na pieczywo. Jedna wegetariańska łososiowa, druga wegańska z awokado. Ich podstawą są zdrowe tłuszcze – kwasy omega-3, które wspierają rozwój mózgu i poprawiają funkcje poznawcze. 

Składniki na pastę łososiową (3 porcje):

  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta pieprzu mielonego, odrobina lubczyku

Przygotowanie pasty łososiowej:

  1. Jajka ugotować na twardo.
  2. Łososia pokroić w drobną kostkę.
  3. Wymieszać z resztą składników.
  4. Schłodzić.
Pasta kanapkowa łososiowa i z awokado

Pasta z awokado (3 porcje):

  • 1 awokado hass (z ciemną skórką)
  • 1 cebulka dymka
  • 1/4 papryki czerwonej
  •  łyżka jogurtu naturalnego gęstego
  • szczypta pieprzu mielonego, odrobina oregano

Przygotowanie pasty z awokado:

  1. Cebulkę i paprykę pokroić w drobną kostkę.
  2. Awokado rozcisnąć widelcem i zrobić z niego pastę. 
  3. Wymieszać z resztą składników.
  4. Schłodzić

Do kanapek używam najczęściej mojego domowego chleba na zakwasie. A do tego porcja warzyw, aby dostarczyć witamin, składników mineralnych i błonnika. Kolorowo na talerzu!

Jestem dietetykiem z powołania i zamiłowania, a moją misją jest edukacja żywieniowa dzieci oraz całych rodzin. Ukończyłam studia magisterskie na kierunku dietetyka. Uwielbiam gotować, uprawiać sport i podróżować w odległe zakątki świata.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.