
Jadłospis odchudzający 1500 kcal dla dziecka w wieku 7-9 lat
Według najnowszych Norm żywienia dla populacji Polski z 2017 roku, dziecko w wieku 7-9 lat, charakteryzujące się umiarkowaną aktywnością fizyczną, powinno spożywać 1800 kcal. Jednak gdy chcemy osiągnąć redukcję masy ciała, potrzebny jest deficyt kaloryczny. W przypadku dzieci nie może on być zbyt duży, aby dieta mogła pokryć zapotrzebowanie na większość składników mineralnych oraz witamin. Już sama zmiana nawyków żywieniowych będzie dużym krokiem naprzód do osiągnięcia postawionego sobie celu. Jadłospis odchudzający będzie uzupełnieniem.
Przygotowałam tygodniowy jadłospis odchudzający o energetyczności 1500 kcal, który mogą stosować dzieci w wieku 7-9 lat, uprawiający umiarkowaną aktywność fizyczną. Zastosowałam deficyt kaloryczny rzędu 300 kcal. Jadłospis bazuje na produktach, które dzieci lubią jeść na co dzień, ale w zdrowszych wersjach.

Jadłospis odchudzający dla dziecka 1500 kcal – dzień 1
Śniadanie – Pasta jajeczna z chlebem i pomidorkami
- Jaja kurze całe – 168 g (2 x Sztuka)
- Jogurt naturalny – 40 g (1 x Łyżka)
- Majonez (z olejem rzepakowym) – 15 g (0.5 x Łyżka)
- Szczypiorek – 15 g (3 x Łyżeczka)
- Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
- Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka)
- Chleb żytni razowy – 90 g (3 x Kromka)
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Pomidory pokroić drobno. Szczypiorek posiekać. Wymieszać z resztą składników. Posmarować pastą chleb. Podać z pomidorkami.
Przekąska – Jabłko z orzechami
- Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
- Orzechy nerkowca (bez soli) – 30 g (2 x Łyżka)
Przygotowanie: Jabłko pokrój w cząstki. Zjedz z orzechami.
Obiad – Tortilla z kurczakiem
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Jogurt naturalny – 60 g (3 x Łyżka)
- Koper ogrodowy – 24 g (3 x Łyżka)
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 100 g (1 x Porcja)
- Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)
- Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
- Szpinak – 75 g (3 x Garść)
- Curry – 2 g (2 x Szczypta)
- Tortilla pełnoziarnista – 80 g (2 x Sztuka)
Sos: Posiekaj koperek, przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Dopraw ulubionymi przyprawami.
Farsz: Usmaż mięso pokrojone w kostkę w przyprawie curry. Pokrój paprykę w paski.
Wypełnienie tortilli: Posmaruj placki sosem jogurtowym. Nałóż szpinak, mięso i paprykę. Zawiń ciasno, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1/2 godziny. Przekrój na dwie części.
Kolacja – Owsianka z mango i brzoskwinią
- Brzoskwinia – 85 g (1 x Sztuka)
- Mango – 140 g (0.5 x Sztuka)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu – 100 g (0.4 x Szklanka)
- Płatki owsiane – 40 g (4 x Łyżka)
- Cynamon – 2 g (0.4 x Łyżeczka)
Przygotowanie: Płatki wsyp do garnka, zalej mlekiem i gotuj 3 minuty. Przełóż do miseczki, dodaj pokrojone mango i brzoskwinię oraz cynamon.
Każdego dnia przewidziana jest szklanka domowej lemoniady bez cukru:
- Cytryna – 24 g (0.3 x Sztuka)
- Miód pszczeli – 12 g (0.5 x Łyżka)
- Mięta (świeża) – 3 g (3 x Łyżka)
- Woda – 250 g (1 x Szklanka)
Przygotowanie: Sok z cytryny i mięte przełóż do szklanki. Wlej miód. Zalej wodą, wymieszaj i schłodź. Możesz dołożyć kostki lodu
Jadłospis odchudzający dla dziecka 1500 kcal – dzień 2
Śniadanie – Omlet na szpinaku
- Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)
- Mąka pszenna (typ 2000, pełnoziarnista) – 45 g (3 x Łyżka)
- Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Oregano (suszone) – 1 g (0.33 x Łyżeczka)
- Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)
- Szpinak – 50 g (2 x Garść)
- Proszek do pieczenia – 1 g (0.33 x Łyżeczka)
- Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
Przygotowanie: Patelnię posmaruj olejem i rozgrzej. Jajka wybij do miseczki i roztrzep widelcem. Dodaj mąkę, pieprz, oregano i proszek do pieczenia. Wyłóż na patelnię szpinak. Wylej masę na patelnię. Smaż pod przykryciem z obu stron. Pomidora pokrój w plastry. Dopraw ulubionymi przyprawami.
Przekąska – Koktajl bananowo-kakaowy
- Banan – 120 g (1 x Sztuka)
- Kakao 16%, proszek – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Płatki owsiane – 20 g (2 x Łyżka)
- Kefir – 150 g (0.6 x Opakowanie)
Przygotowanie: Zmiksuj razem wszystkie składniki.
Obiad – Kurczak caprese z piekarnika z kaszą gryczaną
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 100 g (1 x Porcja)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
- Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)
- Szpinak – 25 g (1 x Garść)
- Ser, mozzarella (bez tłuszczu) – 60 g (4 x Plaster)
- Kasza gryczana – 52 g (4 x Łyżka)
Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Filety naciąć w 4 – 5 miejscach na głębokość ok. 2 cm, nie przecinając mięsa do końca. Dokładnie doprawić solą i pieprzem, natrzeć tymiankiem oraz olejem. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć plasterki pomidorów, doprawić je solą. Na pomidorach położyć filety. Mozzarellę pokroić na cienkie plasterki (tyle plasterków ile nacięć) i włożyć ją w nacięcia w filetach. Wcisnąć też po listku szpinaku. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 35 minut. Posypać świeżą bazylią. Podawać z ugotowaną kaszą.
Kolacja – Tosty z serem
- Bazylia (suszona) – 4 g (1 x Łyżeczka)
- Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
- Oregano (suszone) – 3 g (1 x Łyżeczka)
- Papryka czerwona – 70 g (0.5 x Sztuka)
- Ser, mozzarella (bez tłuszczu) – 60 g (4 x Plaster)
Przygotowanie: Na kromce ułożyć plastry mozzarelli. Posypać ziołami, złożyć z drugą kromką i zapiec. Podać z papryką pokrojoną w słupki.
Jadłospis odchudzający dla dziecka 1500 kcal – dzień 3
Śniadanie – Bananowy omlet
- Banan – 120 g (1 x Sztuka)
- Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
- Kakao 16%, proszek – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Mąka pszenna (typ 2000, pełnoziarnista) – 30 g (2 x Łyżka)
- Migdały w płatkach – 10 g (1 x Łyżka)
- Proszek do pieczenia – 1 g (0.33 x Łyżeczka)
- Dżem 100% owoców (różne rodzaje) – 15 g (1 x Łyżeczka)
Przygotowanie: Banana i jajko zblenduj. Dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W razie potrzeby dolej wody, aby rozrzedzić masę. Patelnię posmaruj pędzelkiem oliwą z oliwek i wylej masę. Smaż pod przykryciem z dwóch stron. Podaj posmarowane dżemem, z płatkami migdałów
Przekąska – Koktajl malinowy
- Maliny – 120 g (2 x Garść)
- Miód pszczeli – 24 g (1 x Łyżka)
- Płatki owsiane – 20 g (2 x Łyżka)
- Kefir – 150 g (0.6 x Opakowanie)
Przygotowanie: Wszystkie składniki zblenduj.
Obiad – Curry z cieciorką, batatami i szpinakiem
Zjesz 1/4 porcji
- Cebula – 50 g (0.5 x Sztuka)
- Cytryna – 24 g (0.3 x Sztuka)
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
- Szpinak – 125 g (5 x Garść)
- Bataty – 400 g (2 x Sztuka)
- Ciecierzyca (w zalewie) – 400 g (20 x Łyżka)
- Passata pomidorowa (przecier) – 100 g (1 x Porcja)
- Mleczko kokosowe (21%) – 200 g (10 x Łyżka)
- Ryż jaśminowy – 120 g (8 x Łyżka)
Przygotowanie: Słodkie ziemniaki obrać i pokroić na grube plastry. Obgotować w wodzie, nie dłużej niż 3 minuty od momentu wrzenia wody. Na dnie dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w pióra i wrzucić na gorącą oliwę, dodać wszystkie przyprawy i smażyć przez ok. 5 min. Następnie dodać passatę, po chwili dodać też mleko kokosowe. Dodać szpinak, sos dokładnie wymieszać a następnie dodać słodkie ziemniaki i
ciecierzycę. Wszystko delikatnie pomieszać, dusić na patelni przez ok. 10 min, następnie doprawić szczyptą soli. Można posypać świeżą kolendrą, zjeść z ryżem.
Kolacja – Kanapka z łososiem wędzonym
- Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
- Łosoś, wędzony – 60 g (2 x Porcja)
- Papryka czerwona – 70 g (0.5 x Sztuka)
- Sałata – 10 g (2 x Liść)
- Hummus klasyczny – 20 g (2 x Łyżeczka)
Przygotowanie: Kromkę posmaruj hummusem, nałóż sałatę, plastry łososia i pokrojoną paprykę.
Jadłospis odchudzający dla dziecka 1500 kcal – dzień 4
Śniadanie – Płatki kukurydziane na mleku
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu – 250 g (1 x Szklanka)
- Płatki kukurydziane bez cukru – 30 g (10 x Łyżka)
Przygotowanie: Zalej płatki mlekiem.
Przekąska – Sałatka owocowa
- Banan – 60 g (0.5 x Sztuka)
- Brzoskwinia – 85 g (1 x Sztuka)
- Maliny – 60 g (1 x Garść)
- Mango – 140 g (0.5 x Sztuka)
- Migdały w płatkach – 10 g (1 x Łyżka)
Przygotowanie: Umyj owoce. Pokrój na małe kawałki i wymieszaj. Obsyp płatkami migdałów.
Obiad – Kotlet z piersi indyka z ziemniakami
- Bułka tarta – 8 g (1 x Łyżka)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu – 50 g (0.2 x Szklanka)
- Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Mięso z piersi indyka, bez skóry – 100 g (1 x Porcja)
- Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka)
Surówka z tartej marchewki
- Jabłko – 70 g (0.47 x Sztuka)
- Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
- Chrzan tarty – 5 g (1 x Łyżeczka)
Przygotowanie: Mięso ubij tłuczkiem i dopraw wg uznania. Polej mlekiem – ok. 1 łyżką (zamiennik jajka do panierki) i posyp bułką. Smaż na patelni kotleta. Ziemniaki ugotuj. Marchew i jabłko zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj tarty chrzan, olej i pieprz. Na koniec składniki starannie wymieszaj.
Kolacja – Pełnoziarniste naleśniki z dżemem
- Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
- Mąka pszenna (typ 2000, pełnoziarnista) – 40 g (2.67 x Łyżka)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu – 80 g (0.32 x Szklanka)
- Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Dżem 100% owoców (różne rodzaje) – 45 g (3 x Łyżeczka)
- Woda – 70 g (0.28 x Szklanka)
Przygotowanie: W misce mąkę pszenną zmiksować mikserem z mlekiem, wodą, jajkami, szczyptą soli. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Usmażyć naleśniki na gorącym oleju, posmarować dżemem, złożyć. Do naleśników wypić szklankę (250 ml) mleka.
Jadłospis odchudzający dla dziecka 1500 kcal – dzień 5
Śniadanie – Jajko po benedyktyńsku z kanapką
- Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
- Ogórek – 120 g (3 x Sztuka)
- Hummus klasyczny – 20 g (2 x Łyżeczka)
- Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
- Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
Przygotowanie: W dużym garnku zagotuj wodę, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień tak, żeby woda bardzo delikatnie bulgotała. Zamieszaj wodę w garnku, tak aby powstał wir i wbij do niego jajko. Gotuj na bardzo wolnym ogniu 3-4 minuty. Wyjmij jajko delikatnie łyżką cedzakową, dobrze odsączając. Całość skrop oliwą i posyp świeżo mielonym pieprzem. Podaj z pieczywem posmarowanym hummusem oraz ogórkiem.
Przekąska – Jogurt Skyr z malinami
- Maliny – 60 g (1 x Garść)
- Miód pszczeli – 24 g (1 x Łyżka)
- Orzechy nerkowca (bez soli) – 15 g (1 x Łyżka)
- Skyr naturalny – 150 g (1 x Opakowanie)
Przygotowanie: Wymieszaj jogurt z malinami i miodem. Dodaj pokruszone orzechy.
Obiad – Pieczony łosoś z kaszą gryczaną
- Cytryna – 24 g (0.3 x Sztuka)
- Kasza gryczana – 39 g (3 x Łyżka)
- Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka)
- Łosoś, świeży – 100 g (1 x Porcja)
- Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
Surówka z kapusty pekińskiej
- Cebula – 50 g (0.5 x Sztuka)
- Kapusta pekińska – 50 g (1 x Liść)
- Ogórek – 40 g (1 x Sztuka)
- Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Papryka czerwona – 75 g (0.54 x Sztuka)
- Pomidor – 60 g (0.5 x Sztuka)
Przygotowanie: Rozłóż folię aluminiową, połóż na niej rybę. Dopraw, polej oliwą, posyp koperkiem i na górze połóż ćwiartkę cytryny. Zawiń folię i piecz około 30-40 minut. Kaszę ugotuj na sypko. Pokrój warzywa na surówkę. Wymieszaj z oliwą i przyprawami do smaku. Wyłóż na talerz i zjedz z rybą.
Kolacja – Tortille z hummusem i kukurydzą
- Kukurydza, konserwowa – 30 g (2 x Łyżka)
- Ogórek – 80 g (2 x Sztuka)
- Rukola – 40 g (2 x Garść)
- Hummus klasyczny – 40 g (4 x Łyżeczka)
- Tortilla pełnoziarnista – 40 g (1 x Sztuka)
Przygotowanie: Rozłóż placek tortilli i wysmaruj go hummusem. Rozłóż rukolę i pokrojonego w słupki ogórka, posyp kukurydzą. Zroluj i pokój na grubsze kawałki. Niektóre mogą się otwierać – dobrze zabezpieczyć je
wykałaczkami.
Jadłospis odchudzający dla dziecka 1500 kcal – dzień 6
Śniadanie – Jajecznica
- Cebula – 50 g (0.5 x Sztuka)
- Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
- Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)
- Masło ekstra – 5 g (1 x Łyżeczka)
- Papryka czerwona – 42 g (0.3 x Sztuka)
- Sałata – 10 g (2 x Liść)
- Szczypiorek – 10 g (2 x Łyżeczka)
- Hummus klasyczny – 20 g (2 x Łyżeczka)
Przygotowanie: Lekko rozgrzej masło, zeszklij cebulę. Wbij jajka, zetnij je na patelni mieszając. Paprykę pokrój w słupki. Wyłóż jajecznicę na talerz i posyp szczypiorem. Zjedz z chlebem posmarowanym hummusem, z sałatą.
Przekąska – Kanapka z guacamole
- Awokado – 70 g (0.5 x Sztuka)
- Cytryna – 16 g (0.2 x Sztuka)
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Papryka czerwona – 70 g (0.5 x Sztuka)
- Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
Przygotowanie: Przeciśnij przez praskę czosnek. Paprykę pokrój w drobną kosteczkę. Zmiksuj/rozetrzyj składniki na gładką masę z dodatkiem ulubionych przypraw. Posmaruj pastą pieczywo.
Obiad – Spaghetti
- Bazylia (świeża) – 5 g (5 x Listek)
- Cebula – 20 g (0.2 x Sztuka)
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Kukurydza, konserwowa – 15 g (1 x Łyżka)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
- Makaron spaghetti – 50 g (1 x Porcja)
- Passata pomidorowa (przecier) – 150 g (1.5 x Porcja)
- Mielony filet z piersi indyka (bez skóry) – 100 g (1 x Porcja)
Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso i smaż do zarumienienia. Dodaj passatę, kukurydzę i wymieszaj. W międzyczasie ugotuj makaron. Podaj ze świeżą bazylią.
Kolacja – Pieczone ziemniaczki z sosem koperkowym
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Jogurt naturalny – 40 g (2 x Łyżka)
- Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka)
- Ogórek – 40 g (1 x Sztuka)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
- Ziemniaki – 210 g (3 x Sztuka)
- Tymianek – 2 g (0.5 x Łyżeczka)
- Mielona słodka papryka – 2 g (0.4 x Łyżeczka)
- Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
Przygotowanie: Ziemniaki porządnie umyj i pokrój na ćwiartki. W garnku zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli. Na wrzątek wrzuć pokrojone ziemniaki i gotuj ok. 6-8 minut. Następnie odcedź je i pozostaw do przestygnięcia. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 220 st. C, termoobieg. W miseczce połącz oliwę z przyprawami: tymianek, papryka słodka, czosnek, pieprz. Przestygnięte ziemniaki przełóż do dużej miski, polej marynatą i wymieszaj, najlepiej za pomocą dłoni, tak aby każda cząstka ziemniaka była otoczona oliwą i przyprawami. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, w odstępach układaj ziemniaki i piecz przez ok. 30-40 minut, do całkowitego przyrumienienia. W między czasie obróć je dwa-trzy razy, aby upiekły się równomiernie. Ziemniaczki powinny być złociste, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Sos: Ogórka umyj, osusz, wydrąż pestki. Zetrzyj na tarce, przełóż na kilka minut na sitko i odciśnij sok. Połącz z jogurtem naturalnym, koperkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wymieszaj, dopraw do smaku. Wstaw do lodówki na 15 minut w celu schłodzenia
Jadłospis odchudzający dla dziecka 1500 kcal – dzień 7
Śniadanie – Owsianka z nektarynką
- Migdały – 15 g (1 x Łyżka)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu – 125 g (0.5 x Szklanka)
- Nektarynka – 100 g (1 x Sztuka)
- Płatki owsiane – 40 g (4 x Łyżka)
- Cynamon – 5 g (1 x Łyżeczka)
Przygotowanie: Ugotuj płatki na mleku, ok. 5 minut. Przełóż do miseczki i dodaj pokrojone owoce oraz pokruszone migdały i cynamon.
Przekąska – Domowa Nutella
Zjedz 1/4 porcji
- Czekolada gorzka – 50 g (8.33 x Kostka)
- Masło ekstra – 25 g (5 x Łyżeczka)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu – 50 g (0.2 x Szklanka)
- Orzechy laskowe – 50 g (3.33 x Łyżka)
- Chleb żytni razowy – 30 g (1 x Kromka)
Przygotowanie: Orzechy podprażyć. W tym celu należy przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra-dół), aż zaczną intensywnie pachnieć. Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. Orzechy zmielić na mokry „piasek”. Czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć do garnka. Dodać mleko i masło. Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Ciepłą polewę czekoladową dodać do orzechów i zmiksować na gładką masę. Przelać do słoika, poczekać aż ostygnie, a następnie zamknąć słoik i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc. Przechowywać do tygodnia w lodówce. Podać z pieczywem.
Obiad – Dorsz z ziemniakami
- Bazylia (suszona) – 4 g (1 x Łyżeczka)
- Dorsz, świeży, filety bez skóry – 150 g (1.5 x Porcja)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
- Ziemniaki – 210 g (3 x Sztuka)
- Tymianek – 4 g (1 x Łyżeczka)
- Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
Mizeria
- Cebula – 50 g (0.5 x Sztuka)
- Jogurt naturalny – 20 g (1 x Łyżka)
- Ogórek – 80 g (2 x Sztuka)
- Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
Przygotowanie: Dorsza przypraw, polej oliwą i upiecz w rękawie w 180 st. C przez 20 min. Ugotuj/upiecz ziemniaki. Pokrój ogórki w plasterki. Pokrój drobno cebulę. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Podaj rybę z ziemniakami i mizerią.
Kolacja – Szakszuka
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
- Szczypiorek – 10 g (2 x Łyżeczka)
- Szpinak – 50 g (2 x Garść)
- Pomidory koktajlowe – 80 g (4 x Sztuka)
- Passata pomidorowa (przecier) – 100 g (1 x Porcja)
Przygotowanie: Szpinak opłucz i osusz. Na patelni, na oliwie zeszklij czosnek. Dodawaj porcjami szpinak, od czasu do czasu mieszając, aż cały zmięknie. Wlej passatę, zamieszaj. Zrób wgłębienia i wbij w nie po jednym jajku. Zmniejsz ogień i smaż, aż białka się zetną (około 10-15 minut). Możesz smażyć pod przykryciem. Na koniec dodaj pokrojone pomidorki, posyp szczypiorkiem.
Mam nadzieję, że zaproponowany przeze mnie jadłospis odchudzający pomoże Ci w długotrwałej zmianie nawyków żywieniowych dziecka.
Potrzebny Ci jadłospis odchudzający w innej kaloryczności? Przejdź do zakładki Oferta i poznaj moją ofertę współpracy indywidualnej 🙂
Więcej informacji na temat żywienia dzieci oraz nastolatków znajdziesz na moim Instagramie oraz Facebooku.

