drożdżówki ze śliwkami i kruszoną bez cukru
Przepisy

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką bez cukru – przepis

Jedzenie sezonowe jest dobre zarówno dla naszego zdrowia, jak i dla planety. Im dłuższy transport, tym mniej jest przyjazny dla środowiska. Im więcej czasu mija od zebrania plonu, tym mniej korzyści dla naszego zdrowia z jego spożycia. Jedząc sezonowo, wspieramy też lokalnych rolników i przedsiębiorców (o ile kupujemy owoce i warzywa na targu). Dzisiaj przepis z sezonowym, jesiennym owocem w roli głównej – śliwkami. Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką bez cukru to idealny weekendowy podwieczorek dla całej rodziny!

Przepis na drożdżową chałkę z kruszonką znajdziesz na moim Instagramie!

Składniki na drożdżówki ze śliwkami i kruszonką bez cukru (10 sztuk)

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 8 g suchych drożdży (instant)
  • łyżka cukru (potrzebna do wyrośnięcia drożdży)
  • 100 g ksylitolu (lub erytrolu)
  • 125 ml ciepłego mleka/napoju roślinnego
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania
  • 50 g roztopionego masła

Nadzienie:

  • 400 g śliwek węgierek

Kruszonka:

  • 2 łyżki zimnego twardego masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki ksylitolu

Przygotowanie drożdżówek ze śliwkami i kruszonką bez cukru:

  1. Jajko wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać w temperaturze pokojowej. Mąki przesypać do dużej miski.
  2. Mleko/napój roślinny podgrzać w małym rondelku (ma być lekko ciepłe), wsypać drożdże i wymieszać, a następnie dodać łyżkę mąki oraz cukier i ponownie wymieszać.
  3. Tak przygotowany rozczyn (w większym naczyniu) przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut.
  4. Jajko ubić z ksylitolem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z wyrośniętym, spienionym rozczynem oraz z ubitymi jajkami. Następnie zacząć rękoma wyrabiać ciasto (w misce).
  5. Wyrabiać przez ok. 15 minut, następnie dodać roztopione i ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez ok. 5 minut, aż składniki dokładnie się połączą. Ważnym aspektem jest to, że jeśli ciasto się lepi, należy dodać więcej mąki.
  6. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  7. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Rozwałkować na placek o grubości ok. 1,5 cm (nie może być zbyt cienki, wówczas bułeczki po upieczeniu nie będą pulchne).
  8. Niewielką miseczką lub większym kubkiem wykroić 10 kółek, ułożyć na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
  9. Denkiem od małej szklanki/filiżanki zrobić wgłębienia w każdym placku. Ułożyć półplasterki śliwek. Ciasto na brzegach posmarować roztrzepanym jajkiem przy użyciu pędzelka.
  10. Przygotować kruszonkę: rękoma zagnieść rozdrobnione masło z mąką i ksylitolem. Posypać po wierzchu drożdżówek. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  11. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, góra-dół. Wstawić pierwszą blaszkę z bułeczkami i piec przez ok. 20 minut, następnie powtórzyć czynność – upiec drożdżówki z drugiej blaszki.
  12. Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką bez cukru są gotowe – smacznego!

Na zakończenie…

Bez wątpienia przepis na drożdżówki ze śliwkami i kruszonką bez cukru się Wam spodoba i wypróbujecie go w swojej kuchni! Dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowały.

Wypróbuj też inne moje przepisy: Kaszotto z kurczakiem, cukinią i papryką lub Bananowe placuszki.

Na koniec zapraszam także na mój Instagram, gdzie czeka Cię jeszcze więcej inspiracji kulinarnych i ciekawostek dietetycznych dla rodziców.

Jestem dietetykiem z powołania i zamiłowania, a moją misją jest edukacja żywieniowa dzieci oraz całych rodzin. Ukończyłam studia magisterskie na kierunku dietetyka. Uwielbiam gotować, uprawiać sport i podróżować w odległe zakątki świata.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *