
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką bez cukru – przepis
Jedzenie sezonowe jest dobre zarówno dla naszego zdrowia, jak i dla planety. Im dłuższy transport, tym mniej jest przyjazny dla środowiska. Im więcej czasu mija od zebrania plonu, tym mniej korzyści dla naszego zdrowia z jego spożycia. Jedząc sezonowo, wspieramy też lokalnych rolników i przedsiębiorców (o ile kupujemy owoce i warzywa na targu). Dzisiaj przepis z sezonowym, jesiennym owocem w roli głównej – śliwkami. Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką bez cukru to idealny weekendowy podwieczorek dla całej rodziny!
Przepis na drożdżową chałkę z kruszonką znajdziesz na moim Instagramie!

Składniki na drożdżówki ze śliwkami i kruszonką bez cukru (10 sztuk)
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 8 g suchych drożdży (instant)
- łyżka cukru (potrzebna do wyrośnięcia drożdży)
- 100 g ksylitolu (lub erytrolu)
- 125 ml ciepłego mleka/napoju roślinnego
- 1 jajko + 1 jajko do posmarowania
- 50 g roztopionego masła
Nadzienie:
- 400 g śliwek węgierek
Kruszonka:
- 2 łyżki zimnego twardego masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki ksylitolu
Przygotowanie drożdżówek ze śliwkami i kruszonką bez cukru:
- Jajko wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać w temperaturze pokojowej. Mąki przesypać do dużej miski.
- Mleko/napój roślinny podgrzać w małym rondelku (ma być lekko ciepłe), wsypać drożdże i wymieszać, a następnie dodać łyżkę mąki oraz cukier i ponownie wymieszać.
- Tak przygotowany rozczyn (w większym naczyniu) przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut.
- Jajko ubić z ksylitolem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z wyrośniętym, spienionym rozczynem oraz z ubitymi jajkami. Następnie zacząć rękoma wyrabiać ciasto (w misce).
- Wyrabiać przez ok. 15 minut, następnie dodać roztopione i ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez ok. 5 minut, aż składniki dokładnie się połączą. Ważnym aspektem jest to, że jeśli ciasto się lepi, należy dodać więcej mąki.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Rozwałkować na placek o grubości ok. 1,5 cm (nie może być zbyt cienki, wówczas bułeczki po upieczeniu nie będą pulchne).
- Niewielką miseczką lub większym kubkiem wykroić 10 kółek, ułożyć na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
- Denkiem od małej szklanki/filiżanki zrobić wgłębienia w każdym placku. Ułożyć półplasterki śliwek. Ciasto na brzegach posmarować roztrzepanym jajkiem przy użyciu pędzelka.
- Przygotować kruszonkę: rękoma zagnieść rozdrobnione masło z mąką i ksylitolem. Posypać po wierzchu drożdżówek. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C, góra-dół. Wstawić pierwszą blaszkę z bułeczkami i piec przez ok. 20 minut, następnie powtórzyć czynność – upiec drożdżówki z drugiej blaszki.
- Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką bez cukru są gotowe – smacznego!

Na zakończenie…
Bez wątpienia przepis na drożdżówki ze śliwkami i kruszonką bez cukru się Wam spodoba i wypróbujecie go w swojej kuchni! Dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowały.
Wypróbuj też inne moje przepisy: Kaszotto z kurczakiem, cukinią i papryką lub Bananowe placuszki.
Na koniec zapraszam także na mój Instagram, gdzie czeka Cię jeszcze więcej inspiracji kulinarnych i ciekawostek dietetycznych dla rodziców.

